Zakończenie Przedszkola – Chludowo
21 czerwca 2024Golęczewo: Lekcja historii w terenie
24 czerwca 2024W ramach projektu „Witaminki” organizowanego przez czasopismo”Bliżej przedszkola” dzieci zrealizowały następną sylwetkę warzywa a mianowicie ” Groszek”.
Groszek mimo małych rozmiarów zawiera gamę witamin i składników odżywczych. Zalecany jest w diecie dla cukrzyków, osób z problemami krążeniowymi, a także dla kobiet oczekujących dziecka.
Groszek to roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych. Według badań, uprawiany był już tysiące lat temu, a obecnie jest wykorzystywany jako dodatek do dań kuchni całego świata. Zjadamy dwie główne odmiany groszku. Ich nazwy często bywają używane zamiennie, jednak występują między nimi pewne różnice:
- Groszek zielony – jest to odmiana łuskowa grochu. W kuchni wykorzystywane są zielone, niedojrzałe nasiona grochu;,
- Groszek cukrowy – cukrowa odmiana grochu. Jest to jedyny rodzaj groszku, który można spożywać w całości, wraz ze strąkiem, ponieważ nie zawiera pergaminowej wyściółki.