Golęczewo: „Żabki” podróżują po świecie
26 czerwca 2024Chludowo: Jeżyki żegnają na wesoło przedszkole
26 czerwca 2024To było już ostatnie spotkanie z sylwetkami warzyw w ramach projektu „Witaminka” organizowanego przez czasopismo „Bliżej przedszkola”. Rzodkiewka kończy naszą warzywną przygodę w tym roku przedszkolnym.
Chrupiąca, lekko ostra, zdrowa – te słowa świetnie opisują rzodkiewkę. Pojawia się ona wiosną jako jedno z pierwszych warzyw i bez większego problemu można ją uprawiać samodzielnie w ogrodzie.
Rzodkiewka należy do warzyw krzyżowych, inaczej określanych jako kapustne. Jest to grupa produktów o bogatych właściwościach prozdrowotnych. Podobnie jest także w przypadku rzodkiewki, która stanowi ona bogate źródłem cennych składników odżywczych. Choć zwykle sięgamy po jej korzeń, liście rzodkiewki również są jadalne.
Rzodkiewka zawiera witaminy, m.in.: C, B1, B2, K oraz liczne składniki mineralne, takie jak.: potas, wapń, miedź, mangan, żelazo, cynk i magnez. Warto też zwrócić uwagę na obecność cennego żywieniowo błonnika pokarmowego.