Chludowo: Jeżyki i Marchewka
17 kwietnia 2024Chludowo: Jeżyki w bibliotece
17 kwietnia 2024Szpinak ma wiele prozdrowotnych i wręcz leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Jedzenie liści szpinaku chroni między innymi przed miażdżycą i przed rozwojem chorób nowotworowych.
Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było „perskim zielem”. W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Przez jakiś czas znany był jako „warzywo hiszpańskie”, a następnie „potrawa florencka”.
10 kwietnia dzieci z grupy Jeżyków w ramach projektu „Witaminki” realizowanego przez czasopismo „Bliżej przedszkola” omawiały warzywo jakim jest szpinak. Tego dnia królował w naszej sali kolor zielony. Dzieci miały okazje spróbować szpinaku, ale również zobaczyć jak wygląda i jak rozmraża się szpinak. Piekliśmy też tego dnia pyszne zielone mufinki szpinakowe.