Świąteczne kartki dla Tymka- Przedszkolaki z Chludowa
19 marca 2018
Zwiad zawodoznawczy
19 marca 2018
Świąteczne kartki dla Tymka- Przedszkolaki z Chludowa
19 marca 2018
Zwiad zawodoznawczy
19 marca 2018
Pokaż wszystkie

Jak ,,smakuje” HINDUIZM ?

Aby sprawdzić jakie dania serwowane są w typowej rodzinie hinduskiej wybrałem się w czasie ferii do restauracji hinduskiej Kwiat Peonii, w której serwuje się tradycyjne dania nepalskie. Pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne, ponieważ restauracja nawiązywała w wystroju do kultury hinduskiej. Po chwili oczekiwania przywitał nas szef kuchni, z którym przeprowadziliśmy pasjonującą rozmowę na temat jego życia i regionalnych potraw Nepalu. Następnie po konwersacji z Nepalczykiem, podano nam między innymi kawałki baraniny w sosie razem z plackiem indyjskim. Danie to bardzo mi smakowało i uważam, że warto się tam wybrać jeśli chce się spróbować czegoś nowego. Warto również dodać, że większość składników sprowadzają z Nepalu oraz wszystkie dania robią na miejscu na życzenie klienta.

Ogromny wpływ na sposób odżywiania się hindusów wywołały wierzenia religijne. Mówiąc o kuchni hinduskiej mamy na myśli głównie dania istniejące w Indiach. Ich wspólną cechą są indyjskie produkty spożywcze i specyficzne przyprawy. W restauracji, w której próbowałem hinduskich potraw szef kuchni przywozi przyprawy do swoich dań z Nepalu. Są to szafran, pieprz, kumin, imbiri kardamon. Wielu hindusów preferuje wegetarianizm, jednak przyprawy indyjskie często stanowią dodatek do tradycyjnych potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb. Mieszkańcy Indii zdecydowanie wolą pikantną kuchnię, jednak nasz szef kuchni zaproponował nam dania łagodne. Na naszą wyraźną prośbę podał również bardzo ostry sos i curry mięso. Danie to bardzo mi smakowało, jednak nie mogę tego powiedzieć o herbacie. To nie był mój smak. Masala chai przygotowuje się z mocnego naparu herbaty mleka i przypraw. Ważnym składnikiem jest również cukier, który powoduje, że jest ona bardzo słodka. Taka herbata ma bardzo dużo właściwości, m.in. dodaje energii, poprawia nastrój. Z kulinarnych propozycji hinduskich ja wybieram dania z baraniny, takie jak Mutton curry, i z wieprzowiny np. Pork masala, a do tego polecam placek naan i roti.

 

Tytus Korzeniewicz

Projekt realizowano w ramach lekcji etyki.