Europejski tydzień świadomości dysleksji
5 października 2023
Chludowo: Kolorowy Świat witamin
6 października 2023
Pokaż wszystkie

Chludowo: Jesienne warzywa u Jeżyków

Jesień widoczna jest już nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Czas, aby zawitała w naszej kuchni! Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru, pysznego smaku, a także witamin i wartości odżywczych. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością, która jest nam szczególnie potrzebna w nadchodzących, chłodnych dniach. Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, cukinię, paprykę, bakłażana, buraki oraz śliwki i gruszki. Owoce i warzywa sezonowe dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków. A ja przygotowałem dla Was listę powodów, dla których warto dodawać do codziennej diety warzywa i owoce jesienne. Dzieci rozpoznawały i nazywały jesienne warzywa. Staraliśmy się określać ich wielkość, porównywać kształt i kolor. A na koniec smakowaliśmy nasze pyszne warzywa.